Gondolkodók Klubja

" Mindenki tudja,hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja." Albert Einstein

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Hozzászólások

  • Benke Miklos Zoltan: www.youtube.com/watch?v=HX5aRzXUzJo ..ez is a marketing része.. :) (2014.09.17. 10:54) Mi is az a marketing ?
  • Bölcs_Elek: A jó tündér azt mondja a nyuszikának: - Teljesítem két kívánságodat. - Legyen inkább három! Hiszen... (2011.06.07. 15:48) Korunk közgazdasági axiómái 2.
  • Gondolkodók Klubja: BOLDOG, BÉKÉS ÉS ÁLDOTT HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK MINDEN OLVASÓMNAK ! (2011.04.21. 22:13) TARTALOMJEGYZÉK - ÖSSZEFOGLALÓ
  • travian arany ingyen: Fantasztikus! (2011.03.14. 04:22) Az idő
  • Bölcs_Elek: Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok én is neked Laci ! Köszi a sok tartalmas bejegyzést ! Bí... (2011.01.01. 21:50) Az üzleti terv elkészítése - 4

AMIRŐL ITT OLVASHATSZ

Látogatói statisztika

Tervezés és stratégia – II / 2.

2008.10.19. 20:15 - Gondolkodók Klubja

Stratégia-elemzés

 

Az elemzési szakasz utolsó fázisában történik tehát a kívánt eredmény eléréséhez szükséges stratégia kiválasztása.

A terv mindig csak egy feladat megoldására irányul. A célfa segítségével választjuk ki azt a beavatkozási útvonalat, amely – a rendelkezésre álló idő- és forráskereten belül

- egy konkrét feladattól garantáltan eljut a legfőbb célig, de egyben megfelel az alábbi fő kiválasztási szempontoknak.

- illeszkedik a fejlesztés alapelveihez és alapértékeihez, azaz semmiképp sem ellentétes a projektet megvalósítók egyéb céljaival, a fejlődésről alkotott elképzelésével,

- biztosított a megvalósító számára a szükséges tudás és információs háttér, valamint a technikai feltételek,

- biztosítottak a pénzügyi források, azaz a szükséges saját erő rendelkezésre áll, és az elérhető támogatási programok valamelyikében a kívánt mértékig a megvalósítás, ill. a megvalósító szervezet támogatható,

- hatékony, azaz adott idő alatt a befektetett erőforrások ezen az úton hozzák a legnagyobb eredményt, illetve a befektetett erőforrások arányban állnak a kapható eredményekkel,

multiplikátor-hatással rendelkezik, azaz a megvalósítás a célfa, ill. célfák más alrendszerében is előrelépést indukál,

- minimalizálja a konfliktusokat, azaz nem szít túl nagy ellentéteket, mások érdekeit legkevésbé sérti.

A stratégia-elemzés során kerül eldöntésre, melyek azok a célok, amelyek bekerülnek a jelenlegi projekt céljai közé, és melyek azok, amelyek kimaradnak. A stratégia tehát olyan célokat tartalmaz, amelyek illeszkednek a tervhez a rendelkezésre álló idő és erőforrások függvényében.

A stratégia áttekinti a különböző beavatkozások megvalósíthatóságát, ami a terv fókuszának elmozdulásával járhat. Ebből kifolyólag, miután kiválasztásra került a stratégia, a terv célja és általános célkitűzései többé-kevésbé rögzítettek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A stratégia-elemzés folyamata:

- Határozzuk meg, melyek azok a célok, amelyeket nem kívánunk elérni (nem kívánatos, vagy nem megvalósítható).

- Csoportosítsuk a célokat, hogy kialakuljanak a lehetséges stratégiai alternatívák, stratégiai irányok.

- Válasszuk ki, melyik stratégia a legmegfelelőbb a kiválasztási kritériumok alapján (a kiválasztási kritériumokat a résztvevők közösen határozzák meg a stratégia elemzés kezdetén).

- Határozzuk meg az átfogó célt és a konkrét célokat.

 

Logframe – Logikai keretmátrix

 

A logikai keretmátrix megközelítést (Logical Framework Approach, LFA) a USAID (az Amerikai Egyesült Államok külhoni segélyekkel foglalkozó szervezete) fejlesztette ki az 1960-as években, fejlesztési tevékenységek tervezésének, irányításának és értékelésének segítése céljából. Gyakran használják ezt az eszközt a tervek, projektek logikájának strukturálásához, adott helyzetek értékelésére, célok, célrendszerek és tevékenységek meghatározására. A logframe módszer mind a tervezés, mind a végrehajtás, mind az értékelés során használható, a projektciklus valamennyi szakaszában meghatározó szerepet játszik.

A logikai keretmódszer alkalmazásával a javasolt projekttervek tesztelhetőek azok relevanciájának, megvalósíthatóságának és fenntarthatóságának biztosítása érdekében.

A logframe egy 4 sorból és 4 oszlopból álló mátrix, amely 16 téglalapban foglalja össze a projekt szempontjából legfontosabb információkat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A logikai keretmátrix nem pusztán mechanikus eljárások összessége, hanem egy gondolkodást segítő eszköz. Megfelelő használat esetén a logframe segítséget nyújt a tevékenységek, eredmények, tervezett célok és átfogó célok közötti logikai összefüggések jobb áttekintéséhez.

A logframe mátrix cellái mind vertikálisan, mind horizontálisan egymásra épülnek. 

A vertikális logika segítségével beazonosíthatóak a tervezett célok, tevékenységek, tisztázhatóak az okozati összefüggések, valamint meghatározhatóak a belsőleg befolyásolható körön kívül eső fontos feltételezések, illetve kockázatok:

- milyen előfeltételeknek kell teljesülnie a tevékenységek megvalósításához,

- a tevékenységek megvalósulása esetén milyen feltételei, kockázatai vannak az eredmények elérésének,

- az eredmények elérése esetén milyen feltételei, kockázatai vannak a projekt célok teljesülésének,

- az tervezett projekt célok teljesülése esetén milyen feltételei, kockázatai vannak az általános célok elérésének. 

A horizontális logika a projekt hatásai és a projekt által felhasznált erőforrások méréséhez kapcsolódik, a főbb indikátorok (mutatók) és azok ellenőrzéséhez szükséges források meghatározásán keresztül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Az első oszlop: Beavatkozási logika

A logframe mátrix első oszlopa a beavatkozási logika, amely megadja a projekt alapjául szolgáló stratégiát. Ez a projekt magyarázó leírása.

Az átfogó célok azok a célok, amelyek a projekt hosszú távú hatásait mutatják be az érintettekre vonatkozóan. Ezeket a célokat a projekt önmagában nem tudja elérni, elérésükhöz szükség van további projektek megvalósítására is.

A projekt cél az a konkrét cél, amit a projekt megvalósításával közvetlenül el kívánunk érni. Minden projektnek csak egy konkrét célja lehet.

Az eredmények a projekt keretében végrehajtott tevékenységek “termékei”, amelyek a projekt megvalósítása után rövid távon létrejönnek. (Az eredményeket célszerű besorszámozni.)

A tevékenységek azok a lépések, amelyeket az eredmények elérése érdekében szükséges megtenni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. A második oszlop: Objektíven igazolható eredményességi mutatók

A logframe ezen oszlopában kerülnek meghatározásra a beavatkozási logika oszlopban meghatározott célok, eredmények elérésének mérésére szolgáló objektíven ellenőrizhető mutatók (indikátorok). Az objektíven ellenőrizhető mutatók megmutatják, hogy a logframe egyes szintjein elhelyezkedő célokat sikerült-e teljesíteni vagy sem. E mutatók alapján kerülhet sor a megfelelő monitoring rendszer kidolgozására.

Az átfogó célok mérésére szolgáló indikátorok a hatásindikátorok.

A projekt cél mérésére szolgáló indikátorok az eredmény indikátorok.

A projekt eredményének mérését az output indikátorok teszik lehetővé.

Az indikátorok olyan objektíven mérhető jelzőszámok és specifikációk, melyek az eredmények mennyiségi (db, fő, m, m2, m3, tonna, Ft, % …), minőségi (kategória, szint, célcsoportra, funkcióra, kompetenciára, helyre, témára utaló jelző), vagy időbeni (állandó, időszakos, … évi) meghatározását adják.

A legalsó sorban kerülnek feltüntetésre az eszközök, erőforrások. Az erőforrások közé a tervezett tevékenységek elvégzéséhez és a projekt irányításához szükséges emberi, anyagi és pénzügyi erőforrások tartoznak.

 

3. Harmadik oszlop: Ellenőrzés forrásai és eszközei

Ebben az oszlopban az kerül feltüntetésre, hogy az objektívan mérhető indikátorokhoz szükséges információk, adatok honnan szerezhetők be, hol találhatóak.

Az alsó sorban kerülnek meghatározásra a projekt megvalósításának (az eszközöknek) a költségei és azok forrásai (támogatás, saját erő, partnerek, hitel). Forrás lehet a készpénzben vagy már lekötött hitelben meglévő sajáterő, a rendelkezésre álló épület, berendezés, már meglévő engedélyek, tervek, emberi erőforrások, stb.

 

4. A negyedik oszlop: Feltételezések

Egy projekt sikere gyakran nemcsak a projekt beavatkozásain múlik, hanem bizonyos külső tényezőkön, illetve konkrét feltételezéseken is, amelyek kívül esnek a projekt hatáskörén. A külső tényezők brainstorming (ötletbörze) révén határozhatóak meg a logframe minden egyes szintjére vonatkozóan. A projekt beavatkozásokon túl a sikerhez szükséges egyéb tényezők az alattuk lévő sorban találhatóak, így a feltételezéseket és kockázatokat tartalmazó oszlop egy szinttel lentebb kezdődik, mint a másik három oszlop.

A feltételek feltárásában alulról felfelé haladunk, mégpedig olyan logika mentén, hogy minden szinten azt keressük, hogy az adott szinten elért eredmények, hatások mellett a következő szint céljának teljesüléséhez mire van még szükség. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A feltételezések meghatározását követően a kívánt helyzet formájában kell azokat megfogalmazni. Ilyen módon lehetővé válik ellenőrzésük és értékelésük a feltételezési algoritmus segítségével. A feltételezések vizsgálatának logikai folyamatát a következő ábra foglalja össze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A folyamat első lépése, hogy megvizsgáljuk az adott feltétel fontosságát a projekt szempontjából. Amennyiben a feltétel nem fontos, akkor az adott feltétellel nem foglalkozunk tovább.

Amennyiben a vizsgált feltétel fontos, akkor következő lépésként bekövetkezésének valószínűségét vizsgáljuk meg. Itt három esetet különböztetünk meg:

- ha a bekövetkezés biztos, akkor a logframe-ben nem szerepeltetjük a feltételt, mivel az adottságnak vehető;

- ha az adott feltétel bekövetkezése valószínű, akkor a tényezőt figyelni kell;

- amennyiben valamely fontos feltétel bekövetkezése nem valószínű, úgy meg kell kísérelnünk átalakítani a projektet. Ha ez nem sikerül, úgy a projekt nem megvalósítható, az ötlet elbukott.

A fenntarthatóságot biztosító tényezőket is figyelembe kell venni a logframe-ben, ugyanúgy mint a tervet, projektet közvetlenül befolyásoló belső és külső tényezőket.  Ilyen módszer a SWOT analízis, amelyről már az előzőekben szó volt... de íme egy kis emlékeztető:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Objektíven ellenőrizhető mutatók

Az objektíven ellenőrizhető mutatók megmutatják, hogy a a logframe egyes szintjein elhelyezkedő célokat sikerült-e teljesíteni vagy sem. E mutatók alapján kerülhet sor a megfelelő monitoring rendszer kidolgozására. A logframe ezen oszlopában kerülnek meghatározásra a beavatkozási logika oszlopban meghatározott célok, eredmények elérésének mérésére szolgáló indikátorok.

Az átfogó célok mérésére szolgáló indikátorok a hatásindikátorok;

A konkrét cél mérésére szolgáló indikátorok az eredmény indikátorok.

A mutatók relevanciája SMART kritériumrendszerrel vizsgálható, amely az angol Specific, Measurable, Available, Relevant, Time-bound szavak rövidítése, azaz a jó indikátorok jól meghatározottak, mérhetőek, hozzáférhetőek viszonylag elfogadható költségek mellett, relevánsak az érintett célok szempontjából, és időszakhoz, időponthoz kötöttek.

Specific (specifikus): arra és elsősorban arra a jellemzőre vonatkoznak, amelyhez hozzárendeljük őket, és az adott jellemzőről kellő mélységben és részletességgel szolgáltat információt. Az egyes célkitűzésekhez rendelt mutatók esetében a specifikusság azt jelenti, hogy az adott mutató valóban hiteles, és „zajtól mentes” képet ad az adott célkitűzés megvalósulásáról.

Measurable (mérhető): azon indikátorok gyakorlati felhasználhatósága, amelyekhez nem tudunk számértéket rendelni, csekély.  Az indikátorok számszerűsíthetősége, mérhető formában történő meghatározása alapvető fontosságú.

Available (elérhetőek, rendelkezésre állnak): fontos, hogy az adott indikátor értékére vonatkozó információhoz hozzá lehessen férni, létezzen vagy létre lehessen hozni egy olyan információs rendszert, melyből az adott indikátorra vonatkozó információ kinyerhető.  Ezen kritériumnak nem csak elméletben kell teljesülnie, hiszen a folyamatos adatgyűjtés megvalósíthatósága múlik ezen, így az indikátor meghatározásánál figyelembe kell venni azt is, hogy milyen költségekkel, erőfeszítésekkel lehet megszerezni az indikátorra vonatkozó értékeket. Az információ megszerzésének ráfordításainak arányban kell állniuk az információ hasznosságával.

Relevant (releváns): az indikátornak a felhasználás szempontjából fontos és hasznos információt kell hordozniuk

Time-bound (időhöz kötött): az időhöz való viszony két szempontból is jelentős az indikátorok esetében.  Egyrészt egyértelmű kell, hogy legyen az az időpont vagy időhorizont, amire egy adott mutató vonatkozik: melyik hónapra, melyik évre szóló adatról van szó, egyes célértékeket milyen időtávon kívánunk megvalósítani, stb. Másrészt mind a tervezés, mind a végrehajtás optimalizálásához elengedhetetlen, hogy a leíró jellegű mutatók az időszerű, időben is valósághű állapotot ábrázolják.   

 

A vállalkozások, szervezetek meghatározzák elképzelésüket, küldetésüket, céljaikat, tevékenységük tárgyát, vannak irányelveik, bizonyos dolgokat értékként kezelnek. A fogalmak tartalma, melyek között hierarchikus elrendezés áll fenn, adja az adott szervezet stratégiai céljait, szándékat. Sokak számára gondot jelent a misszió és stratégia megkülönböztetése. A missziót a szervezet, vállalkozás küldetésének is szokták nevezni. Ez a pozitív jövőképet tartalmazza, mely eléréséért hozták létre a szervezetet, vállalkozást. A stratégia viszont megmutatja, hogyan szeretnénk elérni ezt a közös célt. 

A közös jövőkép, misszió nagyon fontos egy vállalkozáson, szervezeten belül. A közös jövőkép hiánya a következő kis történet valóságban történő beteljesedéséhez vezethet:

Hol, volt, hol nem volt, volt egy vállalkozás ahol négy ember dolgozott: VALAKI, BÁRKI, MINDENKI és SENKI . Egy nagyon fontos munkafeladatot kellett sürgősen elvégezni, amelyre megkértek MINDENKI-t . MINDENKI meg volt győződve, hogy VALAKI el fogja végezni a munkát helyette. BÁRKI elvégezhette volna, de SENKI sem végezte el a munkát. VALAKI megharagudott, mert az MINDENKI dolga lett volna. MINDENKI  azt hitte, hogy BÁRKI el fogja  végezni a munkát, de SENKI nem gondolt arra, hogy ahhoz nincs kedve MINDENKI-nek .

A vége az lett, hogy MINDENKI megvádol VALAKI-t amiért SENKI nem csinálta meg azt, amit BÁRKI megcsinálhatott volna.  

 

„A kiváló(ságra törekvő)" szervezet küldetését és jövőképét egy világos, az érintettek elvárásaira összpontosító, a piac és az ágazat jellegzetességeit is figyelembe vevő stratégia segítségével valósítja meg. A stratégia megvalósítása érdekében szervezeti politikákat (például minőségpolitika, környezeti politika) alakít ki, melyet különböző szintű tervek és hozzájuk kapcsolódó célok segítségével valósít meg....és ezekről a tervekről fogok legközelebb írni...addig is...

Szép napot kívánok !

                                                                                        Vastag László

                                                                                     Magyarkanizsáról

 

Felhasznált források:

www.vati.hu

MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda : PCM kézikönyv

Transparens alapítvány: Projekt tervezés és pályázatírás

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vastag.blog.hu/api/trackback/id/tr85722003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Károly · http://marktingblog.blog.co.yu 2008.10.31. 22:28:27

Olvasgatom ezt a hosszú, folytatásos gondolatmenetet. És közben dörzsölöm a markomat, mert sok jó dolgot szedek itt össze. Logikai keretmátrix és SWOT-elemzés? Igen! Ismerjük már egymást. De így, együtt, és így itt-ott kissé megcsavarva, más oldalukról is bemutatva... OK, Öregem! Ezt nevezem.

Remélem nem veszed tolakodásnak, és főképp nem beleokoskodásnak, ha elmondom, mi jutott időközben eszembe a te írásodról.

A célokkal kapcsolatban.

Sokszor mondom, biztatok másokat, hogy tűzzenek ki egy hosszútávú célt, mondjuk azt, hogy mi lesz velük 10 év múlva, és azt bontsák le kisebb egységekre. Pl. Ha 10 év múlva sikeres vállalkozó szeretne lenni, akkor előbb évente más-más munkáltatóhoz kell elszegődni, hogy 4 év múlva kellő munkatapasztalata legyen és ismerjen néhány vállalkozói modellt, hogy 5 év múlva már készen legyen az első vállalkozásának a megnyitására, és hogy 7 év múlva szárnyalni kezdjen a vállalkozása, és végül, hogy 10 év múlva sikeres vállalkozóvá váljon. Ha végigvezetem ezt a gondolatmenetet, akkor elsőre most, a te írásod alapján az jutott eszembe, hogy 10 évig folyamatosan szembe kell, hogy szálljon ez az ifjú a világ minden visszahúzó erőivel, de leginkább önmagával, mert másképpen nem fog eljutni a sikerességhez. A cél meghatározása azt jelenti, hogy kimondom-leírom, mit akarok megváltoztatni abból ami a jelen. Meghatározom, hogy milyen változások kellenek ahhoz, hogy a jövő olyan legyen, amilyennek szeretném. És közben azon munkálkodom folyamatosan, hogy a jelen megváltozzon a jövő érdekében. Hát nem kényelmesebb úgy élni a mában, hogy csak álmodozunk a célokról, és közben semmit sem teszünk értük? A csábos álmok világa... megszépíti a jelent. Ez nem elegendő? Minek mindig mindent újraértékelni és megváltoztatni?

Az is tény, hogy igényeljük a változást, azt, hogy néha kibillenjünk a megszokottból. Ez a szórakoztató része a célok megvalósításának. Leginkább a rövidtávú, pillanatnyilag felugró célok elérésének. Hosszútávon azonban éppen a mindennapi kényelmünket kell feladni.

És mi van akkor, ha nem sikerül elérni a célt. Ha 10 év múlva nem leszek sikeres üzletember? Akkor bizony kudarcot vallottam, kudarcélményem van! Vesztettem magammal szemben. Ki szeretné ezt? Senki. És csak kevesen kockáztatják a napi kényelmüket azért, hogy egy távoli, bizonytalan cél érdekében szembeszálljanak minden meglevővel. De úgy is kérdezhetném, hogy ezek tudatában ki szereti a célokat? Nem csoda hát, hogy csak kevesen, tényleg kevesen írják le a céljaikat.

Másképpen is meg lehet ugyanezt közelíteni. Ha nincs eltérés a jelenlegi állapottól (hiszen a cél éppen a jelen megváltoztatását jelenti), akkor bizony sikerélményem sem lehet. Célok nélkül nincsenek kudarcok - de nincsenek sikerek sem. Célok nélkül csak vegetálás van, túlélés. A célok megvalósítása kihívás, ami az élet sója. A célok, a jó célok tesznek bennünket mások előtt (és magunk előtt) sikeressé. Nem csoda hát, hogy akik célokat határoznak meg maguknak, azok sikeresek céljaik elérésében és sikeresek az életben.

És még valami: A vállalkozás nem cél. A vállalkozás csupán eszköz a cél elérésében. Ha ez fordítva van, akkor a célok rosszak.

Szép napot és bőséges bevételt kíván
Károly Vajdaságból

Gondolkodók Klubja 2008.11.01. 18:57:17

Kedves Károly !

Örülök, hogy végigolvastad ezt a "pár sort" , amelyben igyekeztem összegyűjteni egy helyre a tervezés előkészítésének alapvető módszertanait. Mindenki saját maga választja ki, hogy mennyire részletesen, melyik módszerrel elemzi saját helyzetét, mielőtt egy új vállalkozáshoz, egy új projekt megvalósításához kezd.
Ha létezne pontos recept a sikeres vállalkozásra, akkor mindenki sikeres vállalkozó lenne...de mindketten tudjuk, hogy ez nem így működik.
Jó időben, jó helyen és jó környezetben kell vállalkoznunk...de, hogy ezek a feltételek megvannak-e, ahhoz nem árt egy kis felmérés...esetleg olyan vállalkozásba kezdünk, amihez megvannnak ezek a feltételek.
Saját kezdőtőkéje kevés új vállalkozónak van...kölcsönvett tőkét viszont ha elherdálunk, akkor nem csak a házunk, hanem a gatyánk is rámehet....nem 10 év alatt, hanem az első 1 év alatt...és akkor érdemes-e tervezni ?
Amíg nem fogtunk vállalkozásba, addig mi igényeljük a változást...mi szeretnénk munkahelyet és normális megélhetést teremteni magunknak és családunknak, esetleg szeretnénk saját magunk főnöke lenni....és a vállalkozás valóban nem cél...de a vállalkozásnak kell, hogy legyen célja és jövőképe, mert annélkül meg sem éri a jövőt !
Kell egy belső elszántság...egy akarat...és ha ez nincs meg, akkor nem is kell vállalkozásba kezdeni.
Aki úgy fog neki egy vállalkozáshoz, hogy 10 év múlva úgy is csődbe megyek...az maradjon alkalmazott, a világért sem adja fel megszokott kényelmét...de javaslom, hogy olvassa el :ROBERT T. KIYOSAKI & Sharon L. Lechter: CASHFLOW-NÉGYSZÖG című művét és keresse meg a maga helyét, esetleg döntse el hol szeretne lenni a társadalomban ahol él.
De ha már vállalkozó vagy, akkor követni kell a piac igényeit, a piac változásait és neked is állandóan fejlődnöd kell, mert különben a konkurencia mindegyik ügyfeledet magához csalogatja...ha nincs konkurencia...akkor majd lesz !
Ne feledd a Michael E. Gerber: A vállalkozás mítosza intelmeit sem ...te leszel a Vállalkozó, Menedzser és Szakember...és a gond ott kezdődik, hogy mind a három főnök akar lenni és egyikük sem a másik beosztottja...(Valaki-Bárki-Mindenki vagy Senki) de hát időnként érdemes elővenni ezt a kis könyvecskét...és akkor helyesen és jól gondolkodva lehet hogy mindent a helyére tudunk állítani.
Így 50 év felé már szeretjük a megszokott kényelmünket...szívesebben tanítunk másokat...szívesen megisszuk nyugodtan a reggeli teánkat, kávénkat...elszívunk egyet kedvenc szivarunkból esetleg cigarettánkból...ha az orvos nem tiltotta meg ezt is...és el dolgozgatunk a megszokott kerékvágásban...de...
...húsz évesen és harminc évesen mi is belevágtunk sok mindenbe...sok mindent tapasztaltunk...tanultunk...amit szeretnék ezen a blogon keresztül továbbítani mindazoknak, akiket érdekel ez a téma...és...
...most is vannak és lesznek vállakozók, akik igénylik a változást...mert ha ez nem így lett volna eddig is, akkor most mi nem egy internetes blogoldalon lennénk, hanem valahol a porba rajzolgatnánk elképzeléseinket, esetleg ha megtehetnénk, akkor pergament papírra írhatnánk azokat...
...ezért szeretném bejegyzésemmel segíteni mindazokat akik bármilyen vállalkozásba kezdenek, esetleg meglévőben változtatnak, hogy minél sikeresebb legyen az...pontosan úgy ahogyan azt te a te blogodon teszed.
Köszi Károly a hozzászólásod és köszi, hogy itt jártál.

További szép napot kívánok !
süti beállítások módosítása