Gondolkodók Klubja

" Mindenki tudja,hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja." Albert Einstein

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Hozzászólások

  • Benke Miklos Zoltan: www.youtube.com/watch?v=HX5aRzXUzJo ..ez is a marketing része.. :) (2014.09.17. 10:54) Mi is az a marketing ?
  • Bölcs_Elek: A jó tündér azt mondja a nyuszikának: - Teljesítem két kívánságodat. - Legyen inkább három! Hiszen... (2011.06.07. 15:48) Korunk közgazdasági axiómái 2.
  • Gondolkodók Klubja: BOLDOG, BÉKÉS ÉS ÁLDOTT HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK MINDEN OLVASÓMNAK ! (2011.04.21. 22:13) TARTALOMJEGYZÉK - ÖSSZEFOGLALÓ
  • travian arany ingyen: Fantasztikus! (2011.03.14. 04:22) Az idő
  • Bölcs_Elek: Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok én is neked Laci ! Köszi a sok tartalmas bejegyzést ! Bí... (2011.01.01. 21:50) Az üzleti terv elkészítése - 4

AMIRŐL ITT OLVASHATSZ

Látogatói statisztika

Tervezés és stratégia – I/3.

2008.09.19. 23:37 - Gondolkodók Klubja

Tovább folytatjuk jelen helyzetünk és stratégiai helyzetünk elemzését, amely, mint az előzőekben is mondottam, nélkülözhetetlen a sikeres terv elkészítéséhez.

McKinsley 7S modellje

 

- McKinsey 7 S modellje univerzális szervezetdiagnosztikai eszköz.

- Sok helyzetben jól használható az intézményi önértékelés során.

- A nyitott önértékelés részeként a belső intézménykép, a jövőkép megfogalmazásához kínál konkrét segítséget, mutatja meg az alkalmazás módját.

-Világos rendszert kínál ahhoz, hogy egy szervezet  áttekintse működését, képet alkosson önmagáról, megfogalmazza jövőképét, a jelen és a jövő összevetése alapján meghatározza, mely területeken – stratégia, struktúra, rendszerek, stílus, munkatársak, készségek, közös értékek – kíván változásokat elérni.

- A modell alkalmas arra, hogy a helyzetértékelés (jelen) és a pontosan körvonalazott jövő alapján megtervezhető legyen a jelenből a jövőbe vezető út: célok, feladatok, mérföldkövek kijelölése.

A módszer előnyei

 

- A munka során nyilvánvalóvá válik, hogy a szervezetben mindenkinek megvan a maga helye, feladata, s hogy bármelyik szereplő nélkül a működés bizonytalan, „féloldalas” lesz. Ez oldhatja a dolgozók sokszor megjelenő kisebbségi komplexusát.

 

- A résztvevők „tanulják” a team-munkát, az együttdolgozást, amellyel a program során még nagyon sokszor fognak találkozni.

 

- A módszer rugalmasan igazítható a dolgozói létszámhoz.

A csoportmunka során egy csoportban 3–5 munkatársnak érdemes együtt dolgozni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stratégia (Strategy):

 

Az intézményi stratégia az intézmény jövőképét, küldetését, céljait és a célok eléréséhez szükséges stratégiai akciókat tartalmazza. A közoktatásban az iskolában a pedagógiai program, óvodában a nevelési program a stratégia alapdokumentuma.

 

 Érdemes megnézni, hogy a hatékony stratégia tulajdonságai mennyiben lelhetők fel azonosíthatók az adott intézményi programban.

A jó stratégia:

jövőbe tekintő, kreatív, rugalmas, aktív, akciókra épülő, változásorientált, tartós sikerre törekvő.

 

Szervezeti struktúra (Structure)

 

A szervezetek formális felépítését értjük ezen:

az alá- és fölérendeltségi viszonyokat,

az egységeket, a hatásköröket (elsősorban a döntések centralizációját-decentralizációját) és annak szabályozását, a munkamegosztást és annak szabályozását, a koordinációt és annak szabályozását.

Szervezeti alapformák:

- lineáris, törzskarral

- funkcionális, törzskarral

- lineáris – funkcionális

- divizionális

 - projekt-, team-, mátrix szervezet

 - konszern (olyan szervezeti csoportosulás, amelynek tagjai jogilag önállóak, de az együttes piaci fellépés és a fejlesztési források racionális felhasználása érdekében közösen tevékenykednek)

 - holding (olyan gazdasági társaság, amely speciálisan vagyonkezelői típusú is lehet, a tagok pénzügyi jellegű irányítása közös.)

 

Rendszerek (Systems)

 

A folyamatok rendszere és leírása.

Folyamat: a szervezetekben megfogalmazott célkitűzések a hozzájuk vezető tevékenységekkel érhetők el. Az egymásra épülő, egymást támogató cselekvéssor folyamattá építhető, amely tartalmazza a változások magvalósulását biztosító állapotváltozások összefüggő sorát.

 

Az alapvető folyamatok jellemzői:

 

Stratégiai szerep: azok a folyamatok, amelyek nagyobb hatással vannak a szervezetre és nélkülözhetetlenek a sikerek tekintetében, alkalmasak arra,s hogy alapvető folyamatként osztályozzuk őket, nagyobb hatással vannak a szervezetre és nélkülözhetetlenek a sikerek tekintetében. A kijelölt folyamatok stratégiailag, a szervezet céljait és küldetését tekintve jelentősek kell, hogy legyenek.

A partnerek igényeinek és elvárásainak való megfelelés: fontos az ezeknek az elvárásoknak leginkább megfelelő folyamatok kiválasztása, kibővítése.

Keresztfunkcionális jelleg: az alapvető folyamatok gyakran keresztezik a szervezet belső határait, és felölelnek több szervezeti egységet vagy a teljes szervezetet felölelik.

 

Stílus (Style):

 

Tipizálható tipikus vezetői stílusok:

- bürokratikus,

- cél- és feladatközpontú,

- emberi kapcsolatok, emberi erőforrás központú,

-  piaci, menedzseri.

 

Munkatársak (Staff)

 

A szervezetben dolgozó emberek és a velük való foglalkozás: az emberi erőforrás-menedzsment azon funkciója, amelynek célja, hogy megteremtse az alkalmazottak leghatékonyabb felhasználását beállítását a szervezeti és az egyéni célok megvalósítása érdekében.

 

Kulcstevékenységek:

 

- emberi erőforrás-tervezés,

- munkakörelemzés,

- munkaköri leírások és munkaköri követelmények meghatározása,

- munkakörtervezés, -áttervezés,

- munkaerő-fejlesztés, -képzés,

- teljesítményértékelés,

- bérezés és ösztönzés.

 

Készségek (Skills):

 

Azok az adottságok, képességek amelyek a szervezet rendelkezésére állnak az  együttműködési, csoportmunka, valamint a partnerekben, a folyamatokban, a minőségben való gondolkodás képességeire, a szervezeti kultúra fejlesztésére.

 

Ugyanakkor a speciális képességeket meg kell osztani a szervezetben, meg kell keresni azokat a tagokat az embereket, akik az adott képességekkel a leginkább rendelkeznek, illetve ilyen képességeik tovább erősíthetők:

- jövőképalkotás,

- minőségirányítás,

- a kommunikáció irányítása,

- mérés, értékelés,

- csoportmunka irányítása,

- kultúrateremtés,

- elkötelezettség erősítése stb.

 

Fő célok (Superordinate goals)
Közös értékek (Shared Values)

 

A közös értékek megfogalmazása a küldetés megfogalmazásában jelenhet meg, a szervezet által meghatározott mérföldköveknél, a közös céloknál. Ezeket az értékeket a résztvevők legtöbbjének osztania kell, a szervezeti kultúrát át kell hatnia.

A hatékonyság szempontjából fontos a vallott és a követett értékeket összehasonlítani.

 

Egy más csoportosításban beszélhetünk végső (a létezés alapvető célját tükröző) és instrumentális (az életvitel módjára utaló) értékekről.

 

Végső értékek:

Az életünket, a munkánkat meghatározó értékek, amelyek döntéseinkben iránytűként befolyásolják választásainkat, viselkedésünket; olyan preferenciák, amelyeket egész életünk során, a szervezetet érintő valamennyi folyamat működésében követni kívánunk. Pl.: az ember tisztelete, demokratizmus.

Instrumentális értékek:

Amelyek Olyan értékek, amelyek eszközként szolgálnak a végső értékek eléréséhez, s mint ilyenek meghatározzák mindennapi cselekvéseinket. Pl. segítőkész magatartás, nyíltság.

 

A módszer buktatói, kritikus pontok

 

- A program vezetője kell, hogy rendelkezzen csoportvezetői tapasztalatokkal. Ez a tapasztalat nemcsak tréneri, felnőttképzési tapasztalatok gyakorlat alapján alakulhat ki, hanem a munka folyamán alkalmazott csoportmunka megtervezése, szervezés, irányítása során is. Csoportvezetői tapasztalatok nélkül a program nem bonyolítható.

- A program megtervezésekor érdemes nagy hangsúlyt fektetni a programban, illetve az adott foglalkozáson részt vevő dolgozók megnyerésére, a feladatra való ráhangolására. Ezért a forgatókönyv összeállítása ennek szellemében történjen. A tapasztalatok szerint a kollégák sokszor ódzkodnak idegenkednek a workshopoktól, a tréningektől, de ez a többségüknél addig tart, amíg nincs saját élményük. A ráhangolás, a levezetés hiányában a foglakozásnak nincs íve, ez ronthatja a hatást.

- A megadott hét terület nem egyforma egyformán „könnyű”, illetve „nehéz” a kollégáknak a munka során. Ezen kétféleképpen lehet segíteni. Egyrészt alaposan kell végig kell nézni az elméleti bevezetés során az egyes területek konkrét tartalmát; másrészt a jövőkép megrajzolásakor a területeket úgy érdemes kiadni, hogy „nehezebb” után „könnyebbet” kapjanak, illetve fordítva.

 

- A foglakozást vezetőnek határozottan kézben kell tartania a foglakozás menetét.

   Két estben is eltorzulhat a munka:

 

   - Előfordulhat, hogy a kollégák tartalmilag más irányba terelik a megbeszélést. Határozott témamegjelöléssel, a munka menetének következetes irányításával megelőzhető, illetőleg kiküszöbölhető ez a probléma.

   - A munka során valós veszélyt jelenthet az időbeli határok átlépése. Előfordulhat, hogy ugyan a témához kapcsolódóan, de mégiscsak mellékvágányra megy a beszélgetés, s elmegy az idő. Javítható a helyzet, ha a csoportmunka megkezdése előtti pontosan időráfordítás-meghatározással meghatározzuk a foglalkozásra fordítható időt.

 

- A foglalkozást lehet a munkanap második felére, vagy munka utánra tervezni, de elképzelhető, hogy egy külön munkanap keretében kerül sor a nyitott önértékelés elvégzésére. A belső és külső intézménykép megrajzolása, tejesen kitölthet, egy teljes munkanapot igénybe vehet.

 

- Elképzelhető, hogy a csoportból egyesek ilyen kérdésekben nem tudnak vagy nem akarnak együtt dolgozni az intézményben dolgozók valamely csoportjával (például a team-munkának nincs kialakult hagyománya ennek). Ezt azonban csak helyben lehet eldönteni.

 

 

STEEP elemzés

 

A külső környezet vizsgálatának elengedhetetlen pontja.

A marketingstratégia egyik fő elemét alkotja, amely egy adott piac külső környezetének ( társadalmi, technológiai, természeti, gazdasági, valamint politikai és jogi ) vizsgálatát jelenti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Bizonyára egyet fog érteni azzal, hogy az egyes szervezetek a teljesítményüket nem véletlenül érik el. Ha létezne erre univerzális és könnyen alkalmazható recept, csupa sikeresen működő vállalatnak, sikeres szervezeteknek és sosem látott eredményeiknek lennénk tanúi. Azonban annyi bizonyos, hogy a sikeres szervezetek a lehető leghosszabb ideig tartó teljesítmény érdekében professzionális vezetési módszereket és rendszereket alkalmaznak. Ha szisztematikusan szeretné elérni a kívánt teljesítményt, meg kell azt terveznie. Eközben stratégiákat kell megfogalmazni és taktikákat implementálni, mérni ezek sikerességét (vagy hiányosságait) és elfogadni a megfelelő intézkedéseket. Sajnos mindezt megállás nélkül kell végezni.

De erről majd legközelebb fogunk beszélni.

 

Szép napot kívánok !

                                                                                        Vastag László

                                                                                     Magyarkanizsáról

 

 

 

 

Források:

 

www.oki.hu

Sziklai István: Stratégiai tervezés alapjai

www.cogenthungary.hu

www.okoiskola.hu

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vastag.blog.hu/api/trackback/id/tr44672278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása