Gondolkodók Klubja

" Mindenki tudja,hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja." Albert Einstein

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Hozzászólások

  • Benke Miklos Zoltan: www.youtube.com/watch?v=HX5aRzXUzJo ..ez is a marketing része.. :) (2014.09.17. 10:54) Mi is az a marketing ?
  • Bölcs_Elek: A jó tündér azt mondja a nyuszikának: - Teljesítem két kívánságodat. - Legyen inkább három! Hiszen... (2011.06.07. 15:48) Korunk közgazdasági axiómái 2.
  • Gondolkodók Klubja: BOLDOG, BÉKÉS ÉS ÁLDOTT HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK MINDEN OLVASÓMNAK ! (2011.04.21. 22:13) TARTALOMJEGYZÉK - ÖSSZEFOGLALÓ
  • travian arany ingyen: Fantasztikus! (2011.03.14. 04:22) Az idő
  • Bölcs_Elek: Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok én is neked Laci ! Köszi a sok tartalmas bejegyzést ! Bí... (2011.01.01. 21:50) Az üzleti terv elkészítése - 4

AMIRŐL ITT OLVASHATSZ

Látogatói statisztika

A pénz funkciói

2009.03.01. 14:00 - Gondolkodók Klubja

A pénznek számos funkciója van. A legalapvetőbb közöttük a csereeszköz-funkció melyben mint mindenki által elfogadott csereeszköz a közvetlen termékcsere-láncolata lerövidítésére szolgál. A fizetési eszköz funkció a pénz a hitelnyújtás- és visszafizetés elfogadott eszköze is. Értékmegőrző funkciójában a pénz vásárlóértéke az idő függvényében konstans, azaz pontosan annyi áru szerezhető be érte később, mint a pénz készhezvételekor. Az értékmegőrző funkciónak feltétele a rendezett valutáris viszonyok. Elszámolási funkciójában minden áru, követelés, kötelezettség pénzben kifejezett értéke által meghatározható azok egymáshoz képesti értékaránya is. Ezáltal csökken a piaci cserearányok száma és ezek információs költsége.

A felsorolt funkciókat más helyen vagy más időszakokban a pénzen kívül más is betöltheti, amelyeket kvázi-pénzeknek (helyettesítő funkciót betöltő pénzközeli aktíváknak) nevezünk.

A. Értékmérő:

Ár = belső érték. A pénz közvetíti a cserét, méri az áru értékét, vagyis a termékek árai a pénzen keresztül határozódnak meg.

A pénz mindenekelőtt értékmérő, az érték-összehasonlítás eszköze, közös nevezője. A piac a pénz segítségével hasonlítja össze a különböző árukat, a termelők ráfordításait, teljesítményét és jövedelmét. A pénz az áru értékét a saját értékéhez méri, így alakul ki a cserearány. (Egy pár cipő – mondjuk – egykor 23 aranytallérba került, ma 5000–10 000 forintért juthatunk hozzá.) A pénz értékarányt akkor is képes mérni, ha nincs saját, csak úgynevezett képviseleti értéke (az aranytallérnak saját, a mai forintnak képviseleti értéke van). Annak idején a nemesfémek (arany, ezüst) bizonyos mennyiségét választották pénzegységnek, ezt őrzi például az angol font neve, amely eredetileg 1 font ezüstöt jelentett. Érdekesség, hogy a pénznek értékmérő funkciójában nem muszáj “testileg” is jelen lennie, például az árcédulát elolvasva mindenki tudja, miről van szó.

B. Forgalmi eszköz:

Az áruk forgalmában a tranzakciók a pénz segítségével bonyolódnak le. A pénz és az áru azonos időben, de ellentétesen mozog.

Ezt a feladatot akkor tölti be, amikor lebonyolódik az áru adásvétele. Ha például kenyeret veszünk, azonnal fizetünk érte.
A pénznek meghatározott mennyiségben kell rendelkezésre állnia. A pénz sohasem önmagában sok vagy kevés. Ha a szükségesnél kevesebb pénz van forgalomban, az áruk és szolgáltatások egy része nem tud eljutni a termelőtől a fogyasztóhoz, az áruk egy része eladhatatlanná válik. Ezzel szemben ha túl sok pénz van forgalomban, akkor a kereslet meghaladja a kínálatot, ez pedig az árszínvonal emelkedésére, inflációra vezet. Arról, hogy éppen a forgalom lebonyolításához szükséges pénzmennyiség álljon rendelkezésünkre, a jegybank (az ország központi bankja) gondoskodik. (A papírpénzt eredetileg nem a jegybank, hanem az állam hozta forgalomba kiadásai fedezésére.)

C. Fizetési eszköz:

A pénz és az áru eltérő időben ellentétesen mozog. Tehát a pénzmozgás nem jár együtt az áru mozgásával.

A pénz fizetési eszközként funkcionál abban az esetben, amikor a pénzmozgás elválik az árumozgástól. Legközkedveltebb példái a hitelügyletek: mosógépet veszünk, s részletekben törlesztünk. Ilyenkor korábban keletkezett fizetési kötelezettség (hiteltartozás), munkabérfizetés (mint tudjuk, erre általában utólag, az “árumozgást”, a munkavégzést követően kerül sor) vagy az árutól teljesen független pénzáramlás (adó, segély stb.) valósul meg. Itt csupán megemlítjük, hogy a pénznek ez a funkciója új pénzhelyettesítőket termel ki, éspedig a hitelpénz különböző formáit, a bankjegyet és a bankszámlapénzt.

D. Felhalmozási eszköz: = kincsképző funkció.

A vagyon felhalmozódásának egyik formája a pénz tartalékolása. Alkalmas arra, hogy a felhalmozás eszköz e legyen, ezért állandó igény, hogy stabil, ne csökkenő értékű legyen.

A pénz a felhalmozás, az értékmegőrzés bizonyos formáiban a kincsképzés eszköze. Ez az értékmérő és a forgalmi eszköz funkciójából adódik. A pénz formájában felhalmozott vagyon előnye az, hogy bármikor használható akár vagyontárgy, akár fogyasztási cikk megvásárlására. A felhalmozott pénz – a megtakarítás – tehát bármikor aktívvá válhat, s keresletként jelenhet meg a piacon. Ezért a megtakarítások elősegítése, a megtakarítási hajlandóság megfelelő szinten tartása igen fontos a finanszírozás (forrásképződés), a kereslet és a kínálat egyensúlya, a felhalmozási folyamat alakulása stb. szempontjából. A pénz, ha a nemzetközi áru és pénzforgalomban tölti be rendszeresen az említett szerepeket, világpénzként működik.
A pénz minden esetben értékmérő és forgalmi eszköz, e funkciók nélkül nem beszélhetünk pénzről. A pénznek a felhalmozási és a fizetési eszköz funkció csak a pénz kiteljesedésével válik jellemzőjévé.

E. Világpénz:

Egyes pénznemek képesek a nemzetközi forgalomban is betölteni az előző funkciókat, vagyis konvertibilisek.

A tökéletes pénzhez a világpénz funkció is hozzátartozik, ez azonban csak kevésnek sikerül, és amelyiknek mégis, annak sem teljességgel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezen az ábrán a vastag nyilak a pénz (érték) áramlását, a vékonyak pedig az információk áramlását jelzik. Az ábra egy adott termék termelési folyamatát ábrázolja. Ugyan a fizikai folyamat részei a nyersanyagnak, termék és fogyasztás útján való hulladékká alakítását írják le, témánk szempontjából most annak pénzügyi vezérlése érdekes. Ez a pénzügyi folyamat a tőkéből indul, mely beruházáson keresztül létrehozza a folyamat tárgyi feltételeit és a raktárkészlet értékesítésére felállít egy marketinget, piaci szervezetet, mellyel kielégíti a termék iránt jelentkező (sok esetben létrehozott) piaci igényeket (a termék keresletét). Az értékesítésből származó bevétel azután a számított hatékonysági mutatók alapján felosztódik és egy része a beruházáson keresztül visszakerül a folyamatba nyersanyag-vásárlásra, termelési eszközök fejlesztésére és a munkaerő kifizetésére, valamint a piacolás költségeinek fedezésére, másik része pedig profitként a tőke részévé válik. Ebből a képből látható a vállalati rangsor is: a munkások végzik a termeléssel és karbantartással kapcsolatos tevékenységeket az alsószintű vezetés irányítása alatt. A középszintű vezetés a vállalat irányításához szükséges feladatokat lát el, azaz menedzseli a vállalatot a felsőszintű vezetőknek a vállalati jövedelem optimalizálása érdekében kijelölt irányelvei alapján. A tulajdonos a tőke hatékony felhasználásáról gondoskodik, azaz elhatározza, hogy az alternatív lehetőségek közül ebbe, vagy más tevékenységbe fektesse-e be tőkéjét. A modern vállalatszervezési és vezetési elméleteknek megfelelően e szerepek rendszerint ma már nincsenek „személyre szabva”, azaz a vállalat dolgozói – a vállalkozás tagjai – időnként különböző szerepkörökben is tevékenykednek (például a munkásokat bevonják az alsó- és középszintű vezetési döntéshozatal folyamatába, vagy a köztulajdonú vállalatok tulajdonosi szerepét az részvények tulajdonosai képviseletében az igazgatói tanács gyakorolja). A lényeg mégsem változik, mert a hatalom a döntéshozatalban van, és amíg a magántulajdon társadalmi biztosítékai érintetlenek, a tulajdonos hatalmát csupán saját rossz értékítélete vonhatja kétségbe tőkéjének elvesztésével.

A nemzeti szintű gazdasági vezetők (a nemzeti bankok) a vállalati tevékenységet a pénzkészlet ellenőrzésén keresztül befolyásolják. Ez úgy történik, hogy a kamatlábak változtatásával a tőke hozama megváltozik, és a tulajdonos ennek ismeretében dönt pénzének ide vagy oda való befektetéséről. Ennek megfelelően egy adott vállalat vezetőinek rendelkezésére több, vagy kevesebb pénz jut beruházási célokra, aminek következtében ők a termelést fokozzák, vagy visszafogják. A sztereotip tőkés „pénz hatalma” ebben a környezetben a rangsor alján lévő munkások életét befolyásoló változásokban nyilvánul meg leginkább, amik személyes hatásait az ún. társadalmi védőhálók hivatottak tompítani.

 

 

Folytatás a következő részben.

 

Szép napot kívánok !

                                                                                        Vastag László

                                                                                     Magyarkanizsáról

 

Források:

hu.wikipedia.org

www.sulinet.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vastag.blog.hu/api/trackback/id/tr15973310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.03.03. 14:42:28

Köszi a posztot.

Szerintem a pénz az emberiség legnagyobb találmányainak egyike (kb. a betűírással és a számrendszerekkel együtt). Én nemrég laikus módon gondolkodtam el a pénz és a hitelek mibenlétén ilyenképpen:

urleny.blog.hu/2009/02/10/az_valsagrul_penzmernokok_es_mas_bunos_lelkek

Gondolkodók Klubja 2009.03.03. 21:50:15

@Űrlény Lajos: Köszi, hogy itt jártál.
Valóban a pénz "megszületése" az emberi elme fejlődésének egyik fontos alappillére...de a társadalmi és technikai fejlődés eredményeként a "pénznek/pénzrendszernek" is meg kell engedni, hogy kövesse korunk kihívásait, mert ha ragaszkodunk a megszokott sablonokhoz, akkor egy "kátyuba" kerülünk, ahonnan nehéz utána kiszabadulni.

Szép napot/estét !

Vastag Laci

Bölcs_Elek 2009.03.03. 22:23:44

Tetszik ez az utolsó bejegyzésed...okvetlenül kipróbálom!
Egyetértek az előző véleménnyel, amely szerint mint mindennek, a pénzügyi rendszernek is fejlődnie kell, mert nem a pénz mennyisége, hanem annak "minősége" is számít...mert nem mindegy, hogy milyen gazdasági potenciál áll a pénz hátterében.

Elmesélnék ezzel kapcsolatban is egy tanulságos történetet:

A pulyka és a ló beszélgetnek:
- Bárcsak képes lennék arra, hogy felrepüljek annak a fának a tetejére - sóhajt a pulyka - de nincs annyi erőm !
- Nos, miért nem csipegetsz egy keveset az ürülékemből ? - mondja a ló. - Tele van tápanyaggal.
A pulyka megfogadja a tanácsot, és csipeget a ló ürülékéből. Erre elég ereje lesz ahhoz, hogy a fa legalsó ágára felrepüljön.
Másnap megint csipeget az ürülékből, és eléri a második ágat. Néhány nappal később a pulyka büszkén felrepül a fa legmagasabb ágára is.
Ekkor észreveszi őt egy vadász, aki fogja a puskáját, és lelövi.

Tanulság:

A sok lócitrom felrepíthet a csúcsra, de ott tartani nem fog.

Gondolkodók Klubja 2009.03.03. 22:26:32

@Bölcs_Elek: Köszönöm a vicces történetedet, és köszi, hogy ismét itt jártál .

GothArt kritizőr · http://gothart.hu 2009.03.04. 01:14:09

Nagyon jó ez a cikk!
A mai világban tudnánk élni pénz nélkül?

Gondolkodók Klubja 2009.03.04. 17:02:24

@GothArt kritizőr: Örülök, hogy itt jártál, és annál is inkább, hogy tetszik a bejegyzés.
Hogy tudnánk-e napjainkban pénz nélkül élni ?
Én tudnák....szívemből nem szeretem :)
De, hogy komolyra fordítsam a szót :
Napjainkban pénzzel vásárolunk ?
Mi még igen, de nagyon sokan csak egy bankkártyával, pontosan úgy vándorolnak a "pénzösszegek" a bankok számítógépein, mint a mi leveleink és kommentárjaink az interneten...de lehet, hogy ezeket jobban ellenőrzik, mint a bankok és az állam közötti pénzvándorlást , amely "szükség törvényt bont" alapon néha erősíti a hazai valutát, néha viszont hígítja azt.
Nehéz dolog ellenőrizni, nehéz dolog/ talán egyenlőre lehetetlen az egyes országoknak egymást ellenőriznie...minden az egymásban való bizalomon alapult mindezidáig...de ami megtörtént, az megtörtént...és egy új pénzügyi/fizetési rendszernek kell kialakulnia, amely a partnerok/országok egymás közötti áttekinthetőségén kell alapulnia...de, hogy ez hogyan fog kialakulni, az a jövő muzsikája.

Köszi, hogy itt jártál !

Szép napot !

Vastag Laci

2009.03.05. 13:00:29

@GothArt kritizőr:
@Gondolkodók Klubja:

Lehetetlen lenne pénz nélkül élni. Az elektronikus pénz pedig szerintem egy csomó visszaálásnek elejét venné, de biztosan megjelennének újfajta, borzalmas visszaélések. Nincs tökéletes védelem, és az "alvilág" mindig megtalálja a megfelelő utakat.
süti beállítások módosítása