Gondolkodók Klubja

" Mindenki tudja,hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja." Albert Einstein

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Hozzászólások

  • Benke Miklos Zoltan: www.youtube.com/watch?v=HX5aRzXUzJo ..ez is a marketing része.. :) (2014.09.17. 10:54) Mi is az a marketing ?
  • Bölcs_Elek: A jó tündér azt mondja a nyuszikának: - Teljesítem két kívánságodat. - Legyen inkább három! Hiszen... (2011.06.07. 15:48) Korunk közgazdasági axiómái 2.
  • Gondolkodók Klubja: BOLDOG, BÉKÉS ÉS ÁLDOTT HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK MINDEN OLVASÓMNAK ! (2011.04.21. 22:13) TARTALOMJEGYZÉK - ÖSSZEFOGLALÓ
  • travian arany ingyen: Fantasztikus! (2011.03.14. 04:22) Az idő
  • Bölcs_Elek: Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok én is neked Laci ! Köszi a sok tartalmas bejegyzést ! Bí... (2011.01.01. 21:50) Az üzleti terv elkészítése - 4

AMIRŐL ITT OLVASHATSZ

Látogatói statisztika

Tervezés és stratégia – II / 1.

2008.10.19. 19:10 - Gondolkodók Klubja

A célok meghatározása

A tervezés folyamatában, amikor már felmértük valós helyzetünket, akkor érkezik el a nagy kérdés ideje …egyálatalán mit is szeretnénk változtatni és elérni? Ha vannak ötleteink, akkor meg kell határoznuk azokat a konkrét célokat, amelyeket meg szeretnénk valósítani…de ha nincs semmi ötletünk, akkor meg kell határoznunk a problémákat amelyek körülvesznek bennünket és amelyek  elvezetnek bennünket a célokhoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A jól meghatározott probléma:

- tömören írja le a megváltoztatandó helyzetet,

- meghatározza az érintettek körét,

- meghatározza a probléma nagyságrendjét, és

- rámutat a résztvevők igényeire / céljaira.

A világos, tömör és teljes probléma meghatározása után annak elemzése következik. Célja a probléma megoldhatóságának feltárása.

A kérdésre „Milyen úton lehet leggyorsabban A-ból B-be jutni”, létezik helyes válasz. Arra a kérdésre : „Hogyan lehet tökéletes társadalmat létrehozni ? „ azonban helyes válasz nincs.

A probléma elemzésénél el kell készíteni a problémával összefüggő okok jegyzékét, miközben az alábbi kérdésekre válaszolunk :

- Mi a probléma ?

- Ez miért probléma ?

- Miért kellene a problémát megoldani ?

- Kié a probléma ?

- A probléma hol fordul elő ?

- A probléma mikor fordul elő ?

- Mi történne, ha ez a probléma nem kerülne megoldásra ?

- Mi a valóságos vagy tényleges probléma ?

A megoldható probléma okainak elemzése több módszerrel történhet. A következőkben a probémafa módszerét szeretném egy kicsit taglalni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fa legfelső szintjét a probléma alkotja, melyet az alacsonyabb szinten található fő okok meghatározásával elemezzük.Ezeket a következő szinteken ablakokra bontjuk. A probléma elemzésénél a „MIÉRT” a fő kérdés. Fontos tudatosítani, hogy a problémát és okait „apróra váltjuk”, ami sokat segít a problémamegoldás lépéseinek megállapításában.

A probléma-elemzés tehát a főbb problémák azonosítását, valamint az okok és következmények meghatározását segítő ”probléma-fa” elkészítését foglalja magában. A problémák feltárása, azonosítása különböző módszerek segítségével történhet (pl. interjúk, felmérések, jelentések és statisztikák alapján) – az érintettek pl. brainstorming (ötletbörze) keretében határozhatják meg az adott helyzethez kapcsolódó legfőbb problémákat.

Ezután meg kell keresni a feltárt problémák közötti ok-okozati összefüggést, meg kell határozni a problémák hierarchikus sorrendjét: ez alkotja a probléma-fát. Minden feltárt problémát értékelni kell, és az átfogó probléma meghatározása után fel kell tárni az ehhez kapcsolódó problémákat. Ha a probléma ok, akkor az alsó szintre kerül.

Egy átlagos probléma-fa 3-5 szintből áll. A probléma-fát bemutató ábrán a nyilak azt jelzik, hogyan következik egyik probléma a másikból.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A meghatározott probléma és okainak elemzése a valóságos helyzet negatív tényzőinek leírása. Az elemzés folyamán megállapítható, mely problémákat szükséges feltétlenül megoldani, melyeket vagyunk mi magunk képesek megoldani és melyeket szükséges megoldani más partnerekkel együttműködve.

A következő kérdés: Hogyan oldhatom meg az adott problémát ?

Ebben a következő kérdések lesznek segítségünkre:

- Milyen mértékben sürgető a probléma megoldása ?

- Mennyire fontos ?

- Van-e reális esély a megoldásra ?

- Ki hajlandó személyesen részt vállalni a probléma megoldásában ?

Fontos tudni, hogy egy problémának többféle megoldása, megoldási alternatívája is lehet. Soha nincs egyetlen helyes megoldás.

A megoldási alternatívák választási lehetőségeket nyújtanak:

- a helyszín megválasztására,

- az eljárási módok kiválasztására,

- a különböző partnerek és szervezetek bekapcsolására.

- A leghatásosabb, leggyorsabb, gazdaságilag és ökológiailag legmegfelelőbb megoldás vizsgálata során a lehető legpontosabban kell megítélni a választott megoldások következményeit. Az egyes megoldások következményeinek megítélése és összehasonlítása a lehető legjobb megoldási formához vezet, vagy néhány megfelelő megoldás kombinációjához.

- a sikeres terv és projekt alapját a probléma egyes okainak megoldására kiválasztott legmegfelelőbb célok és feladatok alkotják. 

A probléma-fa összeállítása után a következő lépés a problémák célok formájában történő újrafogalmazása, az ún. ”cél-fa” összeállítása. A probléma-fa könnyen cél-fává alakítható: ehhez a problémákat célokká kell fordítani (a felállított probléma-fa minden egyes ablakát átfogalmazzuk céllá).

A probléma-fa valamely fennálló helyzet negatív aspektusait mutatja meg, míg a célok elemzése a kívánatos jövőbeni helyzet pozitív aspektusait. A cél-fa tehát a probléma-fa tükörképe.

Ha az ok-okozati összefüggéseket jól állítottuk fel, akkor a célfa megmutatja, hogy a fő probléma megoldásához milyen részfeladatok megvalósításával juthatunk közelebb. Így biztosítható a terv célkitűzései és a feltárt problémák közötti szoros megfelelés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A célfa segítségével választjuk ki azt a beavatkozási útvonalat, amely – adott idő- és forráskereten belül – egy konkrét feladattól garantáltan eljut a legfőbb célig.

A stratégia-elemzés során kerül eldöntésre, melyek azok a célok, amelyek bekerülnek a jelenlegi projekt céljai közé, és melyek azok, amelyek kimaradnak. A stratégia tehát olyan célokat tartalmaz, amelyek illeszkednek a tervhez a rendelkezésre álló idő és erőforrások függvényében.

A stratégia kialakítása során át kell tekinteni a különböző beavatkozások megvalósíthatóságát, ami a terv fókuszának elmozdulását eredményezheti. A stratégia kiválasztását követően a terv célkitűzései rögzítettnek tekinthetőek.

 

Szép napot kívánok !

                                                                                        Vastag László

                                                                                     Magyarkanizsáról

 

Felhasznált források:

www.vati.hu

MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda : PCM kézikönyv

Transparens alapítvány: Projekt tervezés és pályázatírás

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vastag.blog.hu/api/trackback/id/tr92721902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bölcs_Elek 2009.02.05. 21:50:21

A halász története

A halász hazatér fatörzsből vájt csónakján és találkozik egy külföldi piackutató szakemberrel, aki ebben a fejlődő országban dolgozik. A piackutató azt kérdezi a halásztól, hogy miért jött haza olyan korán. A halász azt feleli, hogy tovább is maradhatott volna, de elég halat fogott ahhoz, hogy gondoskodjon a családjáról.
- Mivel tölti az idejét? - kérdezi a szakember.
- Hát, például halászgatok. Játszom a gyerekeimmel. Amikor nagy a forróság, lepihenünk. Este együtt vacsorázunk. Összejövünk a barátainkkal és zenélünk egy kicsit - feleli a halász.
A piackutató itt közbevág, és ezt mondja:
- Nézze, nekem egyetemi diplomám van, és tanultam ezekről a dolgokról. Segíteni akarok magának. Hosszabb ideig kellene halásznia. Akkor több pénzt keresne, és hamarosan egy nagyobb csónakot tudna vásárolni ennél a kis kivájt fatörzsnél. Nagyobb csónakkal meg több pénzt tudna keresni, és nem kellene hozzá sok idő, máris szert tudna tenni egy több csónakból álló vonóhálós flottára.
- És azután? - kérdezi a halász.
- Azután ahelyett, hogy viszonteladón keresztül árulná a halait, közvetlenül a gyárnak tudná eladni, amit fogott, vagy beindíthatna egy saját halfeldolgozó üzemet. Akkor el tudna menni ebből a porfészekből Cotonouba, Párizsba vagy New Yorkba, és onnan irányíthatná a vállalkozást. Meg azt is fontolóra vehetné, hogy bevezesse a tőzsdére az üzletet, és akkor már milliókat kereshetne.
- Mennyi idő alatt tudnám ezt elérni? - érdeklődik a halász.
- Úgy 15-20 év alatt - válaszolja a piackutató.
- És azután? - folytatja a kérdezősködést a halász.
- Ekkor kezd érdekessé válni az élet - magyarázza a szakember. - Nyugdíjba vonulhatna. Otthagyhatna a városi rohanó életformát, és egy távol eső faluba költözhetne.
- És azután mi lenne? - kérdezi a halász.
- Akkor volna ideje halászgatni, játszani a gyermekeivel, a nagy forróság idején lepihenni, együtt vacsorázni a családjával és összejönni a barátaival zenélgetni kicsit.
süti beállítások módosítása